PTU

Overskrift 1

PTU-NYT 4/2006

Genoptræning til hest

- Jeg elsker at komme til ridefysioterapi. Og jeg kan virkelig mærke, at det også hjælper, siger Camilla Bødker Pedersen, der har brækket nakken efter en bilulykke

Af Dorte Schmidt


19-årige Camilla Bødker Pedersen kan lide fest og farver. Og fart. Masser af fart.
Men der er nu ikke meget fart over feltet i ridehallen på Vordingborg Sportsrideskole. Ridefysioterapien er i fuld gang. Det vil sige, at en flok handicappede i alle aldre er i gang med at træne balance, koordinationsevne, muskelstyrke og følesans, på ryggen af hver sin hest.

Nogle er i stand til at ride selv. Andre skal holdes på plads af hjælperne. Fælles for dem alle er, at de nyder kontakten med og lugten af de varme heste. De hygger sig i hinandens og hjælpernes selskab. Og for hver gang, de rider i hallen, bliver de langsomt men sikkert bedre og bedre til at holde balancen og styre musklerne.

Kampen for førligheden

Camilla er en af de patienter, som har stor glæde af ridefysioterapi. Siden april sidste år har hun været bundet til en kørestol. Hendes glæde for fart fik nemlig fatale konsekvenser kort tid efter, at hun havde fået sit kørekort.

Hun trykkede på speederen for at overhale en af de langsomt kørende, men ramte en kantsten og mistede herredømmet over bilen. Resultat: Bilen kørte med fuld knald lige ind i en husmur. Camilla brækkede nakken og har i dag udsigt til et årelangt genoptræningsforløb i kampen for at få sin førlighed tilbage. En ven var passager i bilen. Han brækkede blandt andet et ben og nogle ribben og blev voldsomt forslået. Men han slipper fra ulykken uden varige handicap. Bilen havde ingen airbag.
- Jeg er sikker på, at jeg nok skal komme til at gå igen. Det kommer bare til at tage sin tid. Og ridefysioterapien er et vigtigt skridt på vejen, siger hun.

Kan ride selv

Camilla løftes fra kørestolen og op på hesten med en lift. Det er hesten vant til, så den er helt rolig. Hendes fødder placeres i stigbøjlen, og hjælpemidler som en specialtøjle og stropper placeres. Først når alt er på plads og handicapinstruktør Hanne Freese er sikker på, at Camilla sidder godt, går terapien i gang.

Hanne trækker hesten rundt i hallen og instruerer samtidig Camilla i at udføre forskellige øvelser som for eksempel at klappe hesten eller klappe i hænderne og samtidig holde balancen på hestens ryg. Alt sammen overvåges af ridefysioterapeut Marianne Holm som har instrueret Hanne Freese i hvordan Camilla skal genoptrænes på hesten. Det er samtidig Marianne Holm, der har ansvaret for, at øvelserne og terapien fungerer, som den skal.
- Da Camilla startede her for godt seks måneder siden, kunne hun ikke selv sidde på hesten. Der skulle tre hjælpere til for at holde hende deroppe. En på hesten bag hende og to på jorden. I dag kan hun ride hun alene. Så der er virkelig sket fremskridt, udtaler Marianne Holm.


Naturlige bevægelser

Forklaringen på, at ridefysioterapi er så godt, er ifølge Marianne Holm, at hestens bevægelser er de samme som menneskets. Det betyder, at hestens rytme understøtter menneskers naturlige måde at bevæge sig på. Det er især gang og kropsstabilitet, som trænes til hest.

- Samtidig sørger vi for, at hest og menneske passer sammen. Den enkelte patient skal ride på lige præcis den hest, som passer bedst, siger hun, der blev uddannet som ridefysioterapeut i 1992 efter 18 år som almindelig fysioterapeut.
Hun har fem handicappede på holdet af gangen, og så mange kan hun ikke selv nå at hjælpe. Derfor assisteres hun af handicapinstruktører og hjælpere, som i praksis udfører øvelserne med rytterne.

Et andet liv

Efter ulykken var Camilla indlagt på forskellige sygehuse i ni måneder. Og hendes hukommelse var væk. I dag er der stadig et sort hul på flere måneder, som hun ikke kan huske. For eksempel kan hun ikke huske noget om den foregående jul og nytåret. Og hun har heller ingen erindringer om sin medpassager, skønt hun vist nok fjollede rundt med ham på det tidspunkt, hun kørte galt.

- Mit liv er selvfølgelig meget anderledes nu end før ulykken, siger Camilla, som altid har været en glad pige, der har det bedst, når der var gang i den. Før ulykken var hun blandt andet med i en lokal bilklub kaldet Burn Out sammen med en flok andre fartglade unge.
- Men indtil videre er det slut med at gå i byen og more sig. Eller køre stærkt. Jeg bruger al min tid og energi på at træne, fortæller hun, der ud over ridefysioterapien også træner i varmtvandsbassin og samtidig har glæde af forskellige former for massage og almindelig fysioterapi.
I øjeblikket bor hun hjemme, men skal flytte til en beskyttet bolig i løbet af efteråret.

Boks:
Rundt om ridefysioterapi

Hvad er ridefysioterapi?

Ridefysioterapi er fysioterapi til hest. Formålet er blandt andet at træne balance, koordination, muskler og følesans. Samtidig forbedrer ridningen din kropsbevidsthed, vejrtrækning og blodcirkulation.

Hesten skal passe til dig i højde, bredde, gangart, rygsving og temperament for at du kan få det bedst mulige ud af behandlingen.
Hvis du ikke kan sidde alene på hesten, kan du få en hest, der også kan bære en rytter, som sidder bag dig. Desuden er der altid mindst en handicaphjælper, der trækker hesten.
Hestene godkendes løbende af ridefysioterapeuten, der har ansvaret for træningen.

Hvad er en ridefysioterapeut

En ridefysioterapeut er en uddannet fysioterapeut, der har taget en række nærmere bestemte specialkurser.

Ridefysioterapeuter er organiseret i Danske Fysioterapeuter. Patienterne bliver henvist fra læger efter samme princip som for almindelige fysioterapeuter. En ridefysioterapeut lejer sig ind på en rideskole, som har de nødvendige hjælpemidler. For eksempel en lift, et handicaptoilet og ordentlige adgangsforhold for handicappede.

Hvem kan få ridefysioterapi

Ridefysioterapi skal ordineres af en læge. Om du kan få ordineret ridefysioterapi afhænger af din diagnose.

Du kan få ridefysioterapi, hvis du har neurologiske lidelser som for eksempel polio. Eller hvis du er delvist lammet efter for eksempel en ulykke.
Du kan ikke få ridefysioterapi, hvis du udelukkende har følger af whiplash.
Læs mere om ridefysioterapi og om hvilke diagnoser der er omfattet på www.ridefys.dk

| Svar

Nyeste kommentarer

13.11 | 21:57

Hvem Michael er du?

13.11 | 19:55

Hej
Jeg prøver at få kontakt til dig via e-mail, da jeg desværre ikke kan finde dit mobil nummer.

04.01 | 15:12

Hej camilla. Det ser ikke godt ud! Er dog glad for at du er positiv og "fungerer" Du skal vide at du kan bruge mig som sparringspartner hvis du vil! Søren

18.10 | 12:40

Hold da op, jeg er tom for ord, glad for jeg har fået mulighed for at køre for dig